Skip to content Skip to footer

Medijacija u privredi – vansudskim rešavanjem – Maj 2019

VP advokatska kancelarija • maj 09, 2019

MEDIJACIJA U PRIVREDI – VANSUDSKIM REŠAVANJEM SPOROVA KA POVOLJNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

U organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, održana je konferencija za medije i panel diskusija povodom predstavljanja rezultata Ankete o uslovima poslovanja u Srbiji, u kojoj su učešće uzeli i članovi VP tima.

Kao gosti govornici, na panel diskusiji učestvovali su Tomas Šib, ambasador SR Nemačke, Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Republike Srbije i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovom prilikom, izneti su rezultati Ankete sprovedene u periodu februar-mart 2019. godine, na teritoriji srednje i istočne Evrope, u kojoj je učestvovalo 54 kompanije sa nemačkim kapitalom koje posluju na teritoriji Srbije. Rezultati ankete pokazali su izuzetno generalno zadovoljstvo nemačkih investitora i poslodavaca privrednom situacijom u Srbiji, naročito u oblastima kvaliteta akademskog i dualnog obrazovanja, kvaliteta kadrova, produktivnosti i zalaganja zaposlenih za radni uspeh, a nešto veće nezadovoljstvo u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala, pravne sigurnosti, javne uprave, transparentnosti pri javnim tenderima i poreskog sistema i poreske uprave. Kao krajnji rezultat, impozantnih 88% nemačkih investitora reklo je da bi ponovo izabralo Srbiju kao destinaciju za investiranje i poslovanje.

Učešćem na ovoj panel diskusiji, članovi VP tima upoznali su se sa svim prednostima i manama privrednog tržišta i poslovanja u Srbiji trenutno I dobili priliku da korišćenjem dobijenih informacija i komentara učesnika panel diskusije daju svoj doprinos u poboljšanju privredne situacije u Srbiji, a time i pravnog sistema uopšte