Skip to content Skip to footer

Vanredno stanje: preporuke za rad javnih izvršitelja

VP advokatska kancelarija • mar 24, 2020

VANREDNO STANJE: PREPORUKE ZA RAD JAVNIH IZVRŠITELJA

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja, koja je stupila na snagu 15. Marta, kojom proglašava vanredno stanje i preduzete mere usled bolesti Covid-19. Za vreme vanrednog stanja, određeni broj ljudskih i manjinskih prava se ograničava, u cilju zaštite javnog zdravlja države odnosno njenih građana, primenom mera kao što su rasprostranjena putovanja, zabrana ulaska u Srbiju, zatvaranje škola, ograničeno kretanje, posebno za osobe starije od 65 godina da u bilo koje vreme ostanu u zatvorenom prostoru, a za ostatak populacije na snazi je zabrana kretanja od 17 časova poslepodne do 5 časova ujutru.

Ministarstvo pravde donelo je neobavezujuće Preporuke za rad Javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja, preporučujući Komori Javnih izvršitelja odlaganje postupaka izvršenja dok je vanredno stanje na snazi, a koje odlaganje uključuje ali se ne ograničava na sledeće:

• namirenje novčanih i nenovčanih potraživanja, naročito onih koji se sprovode prodajom nepokretnosti, prodajom pokretnih stvari, kao i zajedničkom prodajom pokretne i nepokretne imovine dužnika;
• plenidba penzije, zarade, kao i drugih stalnih primanja.

Komora Javnih izvršitelja donela je takođe neobavezujuće Uputstvo za rad Javnih izvršitelja za vreme vanrednog stanja, praktično namećući svojim članovima da u potpunosti primenjuju kao obavezujuće navedene preporuke Ministarstva pravde, za sve vreme trajanja vanrednog stanja. U praksi, to znači da se gotovo svi izvršni postupci, izuzev onih koji su isključeni zbog svoje hitne prirode (zakonsko izdržavanje, naknada štete zbog narušenog zdravlja itd.) odlažu za nepredvidiv vremenski period.

S obzirom da je poželjno umanjiti što je više moguće negativan materijalni efekat na prava poverilaca u vezi sa njihovim dospelim potraživanjima, naša advokatska kancelarija uputila je dopis Javnim izvršiteljima u kome predlaže najpre produženje rokova za plaćanje javnoizvršiteljskih predujama. Naš predlog Javnim izvršiteljima u vezi sa njihovim budućim radom uključuje i:

• nepreduzimanje radnji kao što su prinudno iseljenje iz nepokretnosti, popis procena i prodaja pokretnih stvari dužnika;
• preduzmanje svih drugih radnji izvršenja tako da poverioci ne bi trpeli štetu, odnosno nepreduzimanje onih radnji koje mogu imati negativan materijalni efekat na poverioca, bez njegove izrišite prethodne saglasnosti.