Skip to content Skip to footer

Doingbusiness.org

Dejan Plamenac • feb 24, 2021

Doingbusiness.org

– Negativna ocena za Srbiju u smislu započinjanja biznisa u 2020. godini –

Specijalizovani online portal vođen od strane Svetske Banke, Doingbusiness.org, je ocenio promenu učinjenu u Srbiji u 2020. godini u smislu započinjanja biznisa, a u vezi sa procedurama pribavljanja elektronskog sertifikata i registracije stvarnog vlasnika, kao promenu koja je bavljenje poslom u Srbiji učinila težim, ili preciznije, započinjanje posla. To čini jednu od svega tri negativne ocene koje je Srbija dobila počev od 2010. godine, od ukupno 27 dobijenih ocena u tom periodu*

Ocena označena sa X (koje predstavlja negativnu ocenu po doingbusiness.org klasifikaciji) je nazvana “Započinjanje biznisa” i definisana je na sledeći način: “Srbija je učinila započinjanje posla komplikovanijim zahtevajući da privrednici pribave elektronski potpis i registruju krajnjeg vlasnika u proceduri odvojenoj od procedure osnivanja privrednog društva”

Suštinski, ovom promenom, Srbija je dodala dva koraka proceduri započinjanja posla i čini se da Doingbusiness.org smatra da to nije neophodno. Čini se da je glavni problem to što su ove procedure odvojene od procedure samog osnivanja privrednog društva, kada je objektivno moguće organizovati ih kao isti korak u proceduri započinjanja posla (pozitivan primer koji dokazuje da je ova tvrdnja tačna je činjenica da se registracija pred Agencijom za privredne registre i registracija pred Poreskom upravom sada sprovode u istom trenutku. Unapređivanjem jednošalterskog sistema učinjeno je bespotrebnim sprovođenje bilo kakve dodatne procedure pred Poreskom upravom nakon što je procedura pred Agencijom za privredne registre uspešno okončana).

Neke od situacija u kojima promena koja je predmet ove analize može da izazove probleme smo već opisali u tekstu pod nazivom “Elektronski potpis u Republici Srbiji – (u očima stranaca) – Preveliki jaz između prepreka i cilja” koji možete pročitati ovde , i u tekstu pod nazivom “Finansijski izveštaj privrednih društava čiji direktor je stranac – Da li ga je bilo moguće podneti na vreme –”, koji možete pročitati ovde .

Na kraju, želeli bismo da istaknemo da prema našem iskustvu ova promena nije učinila da potencijalni privrednici odustanu od cilja osnivanja privrednog društva, tako da domašaj ove promene nije dramatičan, ali takođe smatramo da je neophodno težiti činjenju procedura što jednostavnijim i što bržim, naročito kada se radi o manje ili više jednostavno promenjivim i popravljivim detaljima.

* Smatramo da je relevantno da istaknemo da je prva negativna ocena u navedenom period data za “Plaćanje poreza” u 2014. godini, a u 2016. je ista procedura ocenjena pozitivno. Druga negativna ocena je dobijena za “Registovanje imovine” u 2015. godini, a u 2017. i u 2018. godini je ista procedura ocenjena pozitivno. U skladu sa tim, ocena za “Započinjanje posla” je jedina negativna ocena koja je ostala neispravljena u ovom trenutku.