Skip to content Skip to footer

VP panelista na petom SEE NPL Forum-u

VP advokatska kancelarija • dec 20, 2021

VP panelista na petom SEE NPL Forum-u

Peti SEE NPL Forum održan je 19. novembra 2021. godine u hotelu Hyatt Regency u Beogradu i na online platformi, u organizaciji kompanije New Angles Consulting, specijalizovane za organizovanje biznis foruma, kao i savetovanje u oblasti razvoja poslovanja i marketinga.

Nakon jednogodišnje pauze, Forum je okupio više od 100 predstavnika banaka, državnih organa, finansijskih savetnika, investitora, advokata i kompanija koje se bave naplatom potraživanja u jugoistočnoj Evropi i šire, a među kojima su AKUPS, EOS Matrix, ODM Collection, NLB dd, EBRD, Kinstellar i drugi.

Govornici iz grupe domaćih i međunarodnih stručnjaka posvetili su pažnju aktuelnom stanju na tržištu NPL-ova, diskutujući o potencijalnim strategijama i trendovima kroz dva standardna diskusiona panela i dve radionice.

Prvi panel otvoren je neizbežnom temom – pandemija virusa Covid-19. U vreme kada su zemlje jugoistočne Evrope napravile značajan napredak po pitanju stope NPL-ova, usledila je globalna pandemija  koja je, između ostalog, dovela do pada učešća kredita, dok su mnoge zemlje iz regiona uvele razne finansijske mere poput moratorijuma, a što je dalje uticalo na sve učesnike ekonomskog tržišta. Pored toga, bilo je govora o konsolidovanju bankarskih sektora u regionu, daljem razvoju u skladu sa novom Direktivom Evropske Unije o servisiranju i ustupanju kredita, te o izgledu budućeg NPL tržišta na ovom području.

Uz već uspostavljene nacionalne strategije koje su i dovele do pada NPL-ova, serviseri i investitori nastavili su segmentaciju tržišta postižući dalju efikasnost. Međutim, pandemija i novouspostavljene mere dovele su do zastoja operacija učesnika na NPL tržištu. Shodno tome, drugi panel pozabavio se pitanjima kada i koju vrstu NPL-ova možemo očekivati u novom porastu; ko će biti novi kupci i po kojim cenama; da li je sada vreme za pregovore o saradnji sa bankama; da li na tržištu jugoistočne Evrope postoje dovoljne mogućnosti za servisiranje onoga što tek sledi.

Novost na ovogodišnjem Forumu bile su dve radionice. Jedna od njih razmatrala je pitanja koja se javljaju u toku pregovora o zaključivanju ugovora o kupoprodaji NPL portfolija, prilikom čega su zainteresovane stranke (bankari, finansijski savetnici, advokati, investitori) delili svoje iskustvo i glavne probleme prilikom zaključivanja ovakvih ugovora i NDA-ova.

Druga radionica na kojoj je panelista bio managing partner naše kancelarije Dejan Vuković posvetila se pitanjima procene vrednosti NPL portfolija. Stavovi banaka i potencijalnih investitora uglavnom se suprotstavljaju – banke smatraju da je njihova procena vrednosti portfolija merodavna, dok se sa druge strane, potencijalni kupci susreću sa pitanjem „kvaliteta“ portfolija, odnosno naplativosti potraživanja. Rešenje ove problematike jeste izrada detaljnog pravnog izveštaja o portfoliju (DD – due dilligence), međutim navedeno zahteva dodatne troškove za potencijalne kupce. Imajući u vidu navedeno, učesnici konferencije delili su svoja iskustva iz prakse u pronalaženju najefikasnijeg i najekonomičnijeg rešenja za sve strane.

Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju i prilici da budemo deo petog SEE NPL Foruma. Naš tim će i u narednom periodu nastaviti da uzima aktivno učešće u značajnim temama kao što je NPL tržište.