Skip to content Skip to footer

VP advokatska kancelarija partner sedmog SEE NPL Foruma

VP advokatska kancelarija • nov 22, 2023

VP advokatska kancelarija partner sedmog SEE NPL Foruma

Sedmi po redu SEE NPL Forum, održao se 17.11.2023. godine u hotelu Mona Plaza u Beogradu, pod institucionalnim pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije.

Forum je, kao i prethodnih godina, bio posvećen problematičnim potraživanjima (NPL) i okupio je više od 150 predstavnika banaka, državnih organa, finansijskih savetnika, procenitelja, investitora, advokata i kompanija koje se bave naplatom potraživanja.

Ovogodišnji Forum bio je prilika za istaknuto učešće predstavnika VP advokatske kancelarije, koji su aktivno doprineli debati kroz svoje zapažene panel diskusije i svojim stručnim doprinosom podelili ključne uvide sa prisutnim liderima sa tržišta problematičnih potraživanja.

Jelisaveta Janić, partner i menadžer odeljenja za Bankarstvo i finansije moderirala je diskusiju na temu regulacije NPL tržišta na Balkanu, dok su joj sagovornici bili Bojan Fras, viceguverner Hrvatske narodne banke, Nikola Bašanović, direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mere i ocenu usklađenosti Centralna banke Crne Gore i Miloš Simonović, generalni direktor kompanija SVEA Finance i Creditexpress Srbija. Tokom diskusije razmotreni su efekti različitih regulatornih pristupa na Balkanu, ispitivanjem početka primene zakona u Hrvatskoj, različitih strategija primenjenih u Crnoj Gori, i odsustva posebnih propisa u Srbiji.

Na panelu posvećenom trendovima u NPL transakcijama Zapadnog Balkana, jedan od govornika bila je Daniela Todorovska, nezavisni advokat u saradnji sa VP advokatskom kancelarijom u Severnoj Makedoniji. Panel je moderirala Mirela Ibrahimović Ćato, suosnivač i generalni direktor, ODM Collections BiH, dok su učešće na panelu uzeli i Biljana Seratlić, direktor Sektora za naplatu i upravljanje nekvalitetnom aktivom, NLB Banka Banja Luka i Nikola Bošković, direktor Sektora za upravljanje kreditnim rizikom banke, Addiko Banka Crna Gora. Na panelu je bilo reči o tome ko prodaje NPL portfolije pored banaka, kako izgleda celokupan proces i aktivnosti nakon kupovine portfolija, kao i koji portfoliji se trenutno prodaju i šta je aktuelno u NPL transakcijama na zapadnobalkanskom tržištu.

Zahvaljujemo se organizatoru Foruma, kompaniji New Angles Consulting, na sada već višegodišnjoj saradnji i ukazanom poverenju. Raduje nas perspektiva dalje zajedničke saradnje, te ćemo nastaviti da delimo stručna znanja i iskustva i doprinosimo daljem razvoju i unapređivanju NPL oblasti na Balkanu.