Skip to content Skip to footer

Šta nam donose izmene Zakona o platnim uslugama?

Andrea Bačanek • 30. avgust 2024.

Šta nam donose izmene Zakona o platnim uslugama?

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 31. jula 2024. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama („Sl. glasnik RS“, br. 64/2024). Ove izmene donose važne novine koje će unaprediti svakodnevni život građana i poboljšati poslovanje u privredi.

Jedna od ključnih zakonskih novina je uvođenje koncepta otvorenog bankarstva. Ovaj koncept omogućava razmenu podataka između različitih pružalaca platnih usluga, čime korisnici mogu pristupiti i upravljati informacijama o svojim računima, bez obzira na to kod koje banke su otvoreni. Takođe, omogućeno je iniciranje plaćanja preko različitih pružalaca usluga, što povećava konkurenciju i može dovesti do nižih cena i boljeg kvaliteta usluga za krajnje korisnike.

Dodatno, ove izmene uvode dva nova tipa pružalaca platnih usluga. Prvi su pružaoci usluga pružanja informacija o računima, koji omogućavaju korisnicima da dobiju grupisane informacije o jednom ili više platnih računa koje imaju kod različitih banaka. To znači da će korisnici moći da pregledaju sve svoje podatke o računima i finansijskim aktivnostima na jednom mestu, bez obzira na broj banaka sa kojima su u ugovornom odnosu.

Drugi tip su pružaoci usluga iniciranja plaćanja, koji omogućavaju korisnicima da obavljaju plaćanja putem različitih aplikacija bez potrebe za direktnim pristupom bankovnim računima. Korisnici će imati mogućnost da izaberu pružaoca usluge preko kojeg žele da izvrše plaćanje. Važno je napomenuti da pružaoci usluga iniciranja plaćanja ne drže sredstva korisnika kod sebe, umesto toga, oni, na osnovu saglasnosti korisnika, samo iniciraju prenos novca sa računa kod druge banke.

Pomenuti pružaoci usluga mogu se baviti navedenim uslugama po dobijanju saglasnosti od Narodne banke Srbije, ali te usluge, kao takve, mogu da pružaju i postojeći učesnici na tržištu, odnosno banke, platne institucije, institucije elektronskog novca i javni poštanski operater.

Dodatno, novi zakonski okvir postavlja pretpostavke za integraciju Srbije u Jedinstveno područje za plaćanja u evrima (SEPA), čime se omogućavaju efikasnije i jeftinije transakcije između Srbije i zemalja članica EU.

Još jedan važan deo novog zakona je obaveza za sve pružaoce platnih usluga da primenjuju pouzdanu autentifikaciju korisnika. To znači da će za obavljanje bezgotovinskih plaćanja biti potrebne najmanje dve od tri sigurnosne komponente: nešto što znate (kao lozinka), nešto što posedujete (kao mobilni telefon) i nešto što jeste (kao otisak prsta). Ove mere će dodatno zaštititi korisnike od prevara i poboljšati sigurnost plaćanja.

Očekuje se da će primena novog zakona doprineti daljem razvoju tržišta platnih usluga i fintech sektora u Srbiji, povećavajući njegovu efikasnost i konkurentnost.