Skip to content Skip to footer

Minimalna zarada u 2025. godini

Miloš Krvavac • 10. septembar 2024.

Minimalna zarada u 2025. godini

Povećanje minimalne zarade predstavlja jedno od ključnih pitanja u oblasti radnog prava i socijalne politike. Minimalna cena rada u Republici Srbiji regulisana je članom 111. Zakona o radu, koji definiše minimalnu zaradu kao najniži iznos koji poslodavac mora da isplati zaposlenom za standardni učinak i vreme provedeno na radu. Ovaj iznos utvrđuje se odlukom Socijalno-ekonomskog saveta, a revidira se na godišnjem nivou, uzimajući u obzir troškove života, kretanje zapošljavanja i inflaciju. Povećanje minimalne zarade je tema koja svake godine privlači dosta pažnje jer direktno utiče na životni standard zaposlenih, konkurentnost privrede i stabilnost tržišta rada.

Socijalno-ekonomski savet doneo je odluku na sednici održanoj 28.08.2024. godine o povećanju minimalne zarade u 2025. godini. Minimalna cena radnog sata naredne godine iznosiće neto 308 dinara, što predstavlja povećanje od 13.7% u odnosu 2024. godinu. Minimalna mesečna zarada u narednoj godini iznosiće neto 53.592 dinara.

Pored odluke o povećanju minimalne zarade, najavljeno je i povećanje neoporezivog dela zarade zaposlenih. Najavljeno je da će se neoporezivi deo zarade takođe uvećati za 13.7% procenata, odnosno, naredne godine iznosiće 28.423 dinara umesto dosadašnjih 25.000 dinara. Povećanje neoporezivog iznosa zarade predstavlja ustupak poslodavcima jer se ovaj iznos primenjuje prilikom obračuna i plaćanja poreza na zarade i naknade zarade.

Prema zvaničnim podacima, oko 100.000 zaposlenih u Srbiji ima prihode u visini minimalne mesečne zarade.

Minimalna zarada u zemljama Zapadnog Balkana

Minimalne zarade u zemljama Zapadnog Balkana poslednjih godina beleže rast, prateći inflaciju i ekonomske okolnosti u regionu. Srbija se sa trenutnom minimalnom zaradom nalazi na sredini liste kada su u pitanju minimalne zarade. Prema dostupnim podacima, na prvom mestu nalazi se Slovenija sa minimalnom neto zaradom koja iznosi oko 1203 evra na mesečnom nivou. Na poslednjem mestu nalazi se Bosna i Hercegovina, sa minimalnom neto zaradom u visini od 316 evra mesečno. Razlike u visini minimalnih zarada posledica su specifičnih ekonomskih politika i različitih troškova života u svakoj zemlji. Kretanje minimalne zarade postaje ključan faktor u konkurentnosti radne snage u regionu, kao i u privlačenju stranih investicija.