Skip to content Skip to footer

Nacrt Zakona o građanskom partnerstvu

Jelena Plamenac • 16. septembar 2024.

Nacrt Zakona o građanskom partnerstvu

Početkom septembra ove godine, ponovo se u skupštinskoj proceduri našao nacrt Zakona o građanskom partnerstvu. Međutim, kako je ovaj nacrt već nekoliko puta bio u skupštinskoj proceduri (poslednji put tokom septembra prethodne godine), očekujemo da je put do njegovog usvajanja još uvek dug.

Ovaj propis bi trebalo da zakonski reguliše istopolne brakove u Republici Srbiji tj. zajednicu života dva punoletna lica istog pola, uslove njenog nastanka, prestanka, registar zajednica, te dejstva i pravne posledice ove zajednice, koja se naziva „građanskim partnerstvom“.

Zakon bi trebalo da uredi pravo na izdržavanje i imovinske odnose među partnerima, mogućnost nasleđivanja, poreske i druge olakšice, prava za slučaj bolesti, prava iz zdravstvenog, penzijskog i socijalnog osiguranja i druga prava, na način na koji su ove oblasti uređene među bračnim partnerima. Takođe, uz registrovano partnerstvo, postojalo bi i neregistrovano partnerstvo, uz primenu propisa koji se odnose na vanbračnu zajednicu.

Kao ni u prethodnim predlozima regulisanja istopolnog partnerstva, ni ovog puta nije dat predlog u vidu pružanja mogućnosti da istopolni partneri usvajaju decu.