Skip to content Skip to footer

Slobodna zona Beograd

VP advokatska kancelarija • sep 27, 2016

SLOBODNA ZONA BEOGRAD

Dana 30.07.2015. godine Skupština grada Beograda je donela Odluku o osnivanju „Slobodne zone Beograda“ i odluku o osnivanju privrednog društva za upravljanje slobodnim zonama, te se u skladu sa Odlukama očekuje osnivanje i početak rada slobodnih zona.

Podsećanja radi u Srbiji trenutno posluje 12 slobodnih zona i to:
1. Slobodna zona „Pirot“
2. Slobodna zona „Subotica“
3. Slobodna zona „Novi Sad“
4. Slobodna zona „Zrenjanin“
5. „FAS Slobodna zona“ Kragujevac
6. Slobodna zona „Užice“
7. Slobodna zona „Smederevo“
8. Slobodna zona „Kruševac“
9. Slobodna zona „Svilajnac“
10. Slobodna zona „Apatin“
11. Slobodna zona „Vranje“
12. Slobodna zona „Priboj“.

Dakle, „Slobodna zona Beograda“ je trinaesta slobodna zona po redu. Područje „Slobodne zone Beograda“ predviđeno je da se prostire na površini 98ha 31a i 44m2 i da se sastoji iz dve zasebne celine:
1. Zona 1 – područje „Barič“ koja se prostire na području katastarskih opština Barič i Mislođin;
2. Zona 2 – područje „Reva“ koje se prostire između Pančevačkog puta, reke Dunav i novoplanirane luke na severoistočnom pravcu.

Kao što je poznato, cilj osnivanja slobodne zone je razvoj dobre poslovne klime i razvoj privrede kroz uštede u poslovanju. Korisnici zone su domaća i strana fizička i pravna lica, koji svoje proizvodne i uslužne delatnosti na teritoriji slobodne zone obavljaju pod posebnim uslovima koji važe na teritoriji slobodne zone. Za obavljanje delatnosti na teritoriji slobodne zone važi niz pogodnosti kao što su oslobođenje od PDV, carina i drugo.