Skip to content Skip to footer

Naš klijent, Erste grupa, dala je projekciju privrednog…

Aleksandra Kozić • apr 02, 2020

Naš klijent, Erste grupa, dala je projekciju privrednog rasta u republici srbiji za tekuću i narednu godinu

Od  zemalja  Centralne  i  Istočne  Evrope  (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom (COVID-19), procenjuje se u najnovijoj analizi austrijske Erste Grupe.

“Očekujemo da će srpska privreda u trećem kvartalu 2020. godine ući u recesiju, nakon čega će nastupiti oštar porast BDP-a i to za 4,7% u 2021. godini. Bruto domaći proizvod (BDP) zemalja u regionu CEE (Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka, Poljska, Mađarska, Češka), pašće u proseku za 4,7 % u 2020. godini usled posledica krize, pri čemu će najmanji pad od 2,3 % imati Srbija“ navodi se u izveštaju.

“Zatvaranje uslužnog sektora na najmanje mesec i po dana zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentisane zemlje poput Hrvatske i Slovenije suočiće se sa teškom recesijom i prema našim procenama, zabeležiće pad od 7,5 % odnosno 6,7 %”, predviđaju analitičari, a prenosi portal „See News”.

„Veličina poremećaja u privredi izazvanih koronavirusom podstaknula je potrebu za novim revizijama. Sada očekujemo da će srpska privreda u 2020. godini zabeležiti pad BDP-a od 2,3%, bazirajući našu procenu na postepenoj normalizaciji krize u trećem kvartalu 2020. godine“, navela je Erste Grupa.

„Domaća potražnja sada će se snažno osloniti na BDP, dok bi neto izvoz trebalo da ponudi određeno ekonomsko olakšanje, kao što je to bio slučaj tokom finansijske krize 2009. godine usled poremećaja u lancu snabdevanja“, navodi se i dodaje: „Očekujemo da će se ekonomija Srbije snažno oporaviti u 2021. godini, sa prognozama rasta BDP-a od 4,7%.“

„Srpski izvoz ne samo da premašuje procene, već i beleži i ubrzan rast u odnosu na prethodnu godinu, a kako je Srbija uspela da nadoknadi slabiju osnovnu potražnju EU jačom integracijom na tržišta CEE i Kine“.

„Međutim, usled uticaja COVID-19 na domaću potražnju i globalne cene robe, inflacija bi trebalo da padne ispod ciljanog opsega od 1,5 % – 3,5 % koji je postavila Narodna Banka Srbije u martu. Sredinom godine se očekuje povratak u ciljni raspon“, prognozirala je Erste Grupa i dodala: „Naša procena inflacije na taj način iznosi 1% godišnje u proseku u 2020. godini“.

Izvor: bankar.rs