Skip to content Skip to footer

Gostovanje Dejana Vukovića u jutarnjem programu…

VP advokatska kancelarija • apr 21, 2022

Gostovanje Dejana Vukovića u jutarnjem programu Radio–televizije Srbije

U četvrtak 14.04.2022. godine, u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, gostovao je Dejan Vuković, advokat i potpredsednik Saveza za imovinu i investicije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Tema razgovora bio je izveštaj Udruženja banaka iz februara meseca 2022. godine koji je pokazao da se građani Republike Srbije zadužuju svaki dan u iznosu od milijardu dinara. Statistika kaže da raste kreditna aktivnost, kao i da građani najviše podižu gotovinske kredite – 47%, stambene i kredite za adaptaciju – 42%, a oko 10% su potrošački, poljoprivredni i drugi krediti.

Advokat Dejan Vuković rekao je za RTS da banke imaju jasno precizirane korake koje preduzimaju u naplati potraživanja jer su kod njih rokovi zastarelosti duži. Prvenstveno pokušavaju mirnu naplatu, obavljaju razgovore, angažuju specijalizovane agencije za pokušaj poravnanja i mirnog rešenja, dok je praksa da tek od šestog meseca počinju prinudno da naplaćuju dugovanja.

Dejan Vuković je takođe istakao da su iznosi dugovanja najviši prema bankama, ali da najveći broj dužnika duguje javnim komunalnim preduzećima, kablovskim i internet operaterima. Detaljno je odgovorio i na pitanja kakva obezbeđenja banke traže za kratkoročne gotovinske pozajmice, do kog iznosa plata može da se optereti i da li poslodavac može da odbije da potpiše administrativnu zabranu.

Kompletno gostovanje i intervju dostupni su na linku portala RTS–a: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4777263/krediti-zaduzivanje-rate-akdvokat-dejan-vukovic.html