Skip to content Skip to footer

Šesti godišnji SEE NPL Forum –  jedinstveni događaj…

VP advokatska kancelarija • nov 16, 2022

Šesti godišnji SEE NPL Forum –  jedinstveni događaj posvećen problematičnim potraživanjima u Jugoistočnoj Evropi

Poslovni SEE NPL Forum, 6 po redu, se održava 18. novembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu pod institucionalnim pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije.

Forum će biti posvećen problematičnim potraživanjima (NPL) i okupiće više od 150 lidera sa tržišta NPL-a uključujući: predstavnike regulatora iz regiona JIE, banke, investitore, investicione fondove, finansijske savetnike, advokate, procenitelje, kao i kompanije koje se bave naplatom potraživanja širom Jugoistočne Evrope.

Na ovogodišnjem forumu biće predstavljeno aktuelno stanje na tržištu problematičnih kredita (NPL) u regionu ali i u Evropi. Diskutovaće se o do sada primenjenim nacionalnim strategijama, evropskim i lokalnim regulatornim novinama. Vodeći regionalni finansijski eksperti će analizirati uticaj pandemije COVID-19 i trenutnu ekonomsku i finansijsku krizu. Razgovaraće se i o tome kako će bankarski sektor u JIE izgledati u narednim godinama, ko će investirati u NPL tržište, za koje tipove imovine će biti interesovanja, da li sekjuritizacija može biti jedno od rešenja za efikasnija NPL tržišta, kako se vrednuju nepokretnosti koje leže u osnovi obezbeđenih kredita i kako njima upravljati, kao i da li će kompanije u Srbiji koje se bave upravljanjem problematičnim potraživanjima biti konačno zakonski regulisane, kao što je to slučaj u nekim Evropskim zemljama. Poseban segment Foruma će biti posvećen upravljanju potraživanjima u privredi.

VP Law firm i ODM Collections, kao jedni od lidera na tržištu NPL-a u regionu JIE, su i ove godine pozvani da učestvuju na Forumu i svojom iskustvom doprinesu razmeni znanja i iskustava i to:

  • Na Panelu I „Da li nam sledi savršena ekonomska oluja? Pandemija, svetski sukobi, inflacija, kriza lanaca snabdevanja: koji sve izazovi stoje pred ekonomijama zemalja JIE“ učestvovaće u ulozi moderatora Predrag Miladinović, potpredsednik Asocijacija kompanija za upravljanje potraživanjima Srbije (AKUPS) i rukovodeći partner u VP Law Firm
  • Na panelu II „Strategije i trendovi banaka u upravljanju NPL portfolia“ učestvovaće kao moderator i učesnik Dejan Vuković, rukovodeći partner u VP Law Firm
  • Na Fireside Chat na temu „Upravljanje potraživanjima u privredi B2B i B2C“, učestvovaće Marin Gligo, izvršni direktor ODM Collections.

Pored predstavnika Ministarstva finansija Srbije, Narodne banke Srbije (NBS) i Hrvatske narodne banke (HNB), konferenciji će prisustvovati i predstavnici Asocijacije kompanija za upravljanje potraživanjima Srbije (AKUPS), kao i mnoge vodeće lokalne i međunarodne banke i kompanije čije je poslovanje integralni deo ekosistema prodaje i otkupa potraživanja.