Skip to content Skip to footer

Stranim državljanima zbog poslovnih obaveza…

Nikola Hanžek • jan 28, 2021

Stranim državljanima zbog poslovnih obaveza olakšan ulazak u Republiku Srbiju

Vlada Republike Srbije podržala je i usvojila inicijativu Privredne komore Srbije, koja podrazumeva da se stranim državljanima/nerezidentima omogući ulazak u Republiku Srbiju i bez negativnog nalaza RT PCR testa na virus SARS-CoV-2 ( u daljem tekstu: Covid 19), ukoliko su poslovni razlozi stranim državljanima povod za posetu naše Zemlje.

U vreme kada svi pomno pratimo nove mere koje propisuju nadležni državni organi, poslovni svet (privrednici, direktori i menadžeri stranih kompanija, ali i njihovi zaposleni) dodatno vode računa o merama koje su trenutno na snazi, kako bi neometano zbog poslovnih obaveza prelazili granice Republike Srbije.

Privredna komora Srbije prepoznala je trenutak i predložila da se privrednicima i poslovnom svetu (stranim državljanima koji zbog poslovnih obaveza dolaze u Republiku Srbiju) omogući ulazak u Republiku Srbiju i bez negativnog nalaza RT PCR na virus Covid 19, ukoliko se strani državljani prethodno putem email-a blagovremeno jave Privrednoj komori Srbije i najave svoj dolazak, a po dolasku u Republiku Srbiju u prvih 24 sata urade brzi antigenski test u ovlašćenoj laboratoriji.

Pre planiranog dolaska dovoljno je poslati email Privrednoj komori Srbije na adresu: inocovid19@pks.rs sa sledećim sadržajem i podacima:

  • Ime i prezime lica koje zbog poslovnih obaveza dolazi u Republiku Srbiju;
  • Broj pasoša nerezidenta i naziv države izdavaoca;
  • Kratak opis poslovnih aktivnosti zbog kojih se namerava put u Republiku Srbiju;
  • Planirani datum dolaska u Republiku Srbiju sa podacima o prevoznom sredstvu kojim će nerezident doputovati (broj leta i ime avio kompanije ili registarska oznaka putničkog motornog vozila);
  • Datum planiranog izlaska iz Zemlje;
  • Adresa boravka na kojoj će nerezident boraviti dok je u Republici Srbiji;
  • Kontakt telefon i mejl adresa.

Po obradi ovih podataka Privredna komora Srbije prosleđuje ove podatke Upravi granične policije Ministarstva Unutrašnjih poslova Republike Srbije radi neometanog ulaska stranih državljana koji ulaze u Zemlju ovim povodom.

Jedina obaveza stranih državljana koji na ovaj način dolaze u Republiku Srbiju je da po dolasku u ovlašćenim referentnim laboratorijama urade brzi antigenski test.

U cilju normalnog poslovanja u Republici Srbiji ove mere će omogućiti lakše funkcionisanje postojećih privrednih subjekata, ali će omogućiti privlačenje i realizaciju novih stranih investicija i svakako doprineti bržem oporavku privrede nakon perioda stagnacije (ili regresa) za vreme krize uzrokovane virusom Covid-19.

Napomena: Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije bez ikakvih ograničenja mogu ući u Republiku Srbiju, samo sa važećom ličnom ispravom (dakle bez negativnog nalaza RT PCR na virus Covid 19 .