Skip to content Skip to footer

VP učesnik Finticipate – FinTech Foruma

Andrea Bačanek • jun 13, 2022

VP učesnik Finticipate – FinTech Foruma

Jedinstveni regionalni događaj „SEE Fintech forum – Finticipate“ okupio je predstavnike banaka, neobanaka, finansijske stručnjake, investitore, advokate kao i tehnologe i inovatore iz regiona, kako bi dali odgovore na najaktuelnija pitanja u oblasti digitalnih finansijskih usluga:

Da li će digitalne banke zameniti tradicionalne banke ili će one pak funkcionisati u simbiozi? Koliki je uticaj Finteka na lokalne ekonomije i lokalne biznise? Šta je potrebno preduzeti u regulatornom okviru kako bi Fintek u regionu išao u korak sa svetskim Fintekom?

Kao što samo ime govori Fintek spaja tehnologiju i finansijske usluge i proizvode, omogućavajući subjektima u finansijskom i bankarskom sektoru da svojim klijentima ponude poboljšano korisničko iskustvo, kao i da obezbede veću produktivnost i profit.

Kroz temu digitalnog mikrokreditiranja vodila nas je Jelisaveta Janić, stariji advokat u Vuković i Partneri advokatskoj kancelariji kao moderator Fireside chata pod nazivom „Digital microlending – The business model and future benefits“. O temi kako funkcioniše onlajn kreditiranje, razgovarala je sa Aleksandrom Mančićem, rukovodiocem službe za kreditne proizvode u Mobi banci, prvoj digitalnoj banci u Srbiji, dok je Nikola Maksimović izvršni direktor SmartOne FinTech-a predstvavio digitalne usluge u oblasti mikrokreditiranja koje pruža njegova kompanija u zemljama regiona.

Ono što su učesnici istakli jeste da sve više korisnika ima potrebu za ovakvim vidom finansiranja, iz razloga što nailaze na prepreke kada je u pitanju tradicionalno finansiranje bankarskim kreditima, kao i da mikrokreditiranje ima ogroman potencijal za rast privrede, te je potrebno da svi relevantni akteri zajedno rade na razvoju regulatornog okvira kao i na razumevanju lokalnih uslova i razvoju finansijskih digitalnih usluga koje odgovaraju savremenim poslovnim potrebama.

Na forumu koji je organizovala agencija New Angles Consulting, takođe su učestvovali i Dragana Stanić, viceguverner Narodne banke Srbije, Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade, Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, kao i predstavnici Hrvatske narodne banke, Raiffeisen Banke, Finspot, ITC Hub Venture, Monri Payments, Electrocoin i drugi.